Petica
Datum
Hot Hot Hot
Sretan rođendan vama i ovogodišnjim filmskim klasicima!

sretan1

Program kultnih klasika ove godine daruje sve sretnike koji slave rođendan u terminima projekcija. Svi slavljenici moći će besplatno pogledati neki od sjajnih filmsih klasika iz bogatog programa Sretan rođendan! Dovoljno je samo doći s osobnom iskaznicom i prepustiti se jedinstvenom iskustvu Fantastic Zagreba.

U sklopu programa kultnih klasika koji smo preimenovali u „Sretan rođendan!“ donosimo vam prave slavljeničke poslastice! „Teksaški masakr motornom pilom“ i nakon 40 godina nosi titulu jednog od najstrašnijih i „najužasnijih“ horora svih vremena. Tvorac tog čuvenog slashera Tobe Hooper priču je smjestio u zabačeni predio Teksasa, odakle je izmigoljila obitelj uistinu poremećenih ljudoždera te „najučinkovitiji“ među njima, „glava obitelji“ Leatherface sa svojom čuvenom motornom pilom.

Snimljen 1979., „Alien“ postao je jednim od najutjecajnijih filmova i SF horora svih vremena. Za to je najzaslužniji redatelj Ridley Scott koji je postepeno uvodio jezu među posadu klaustrofobičnog svemirskog broda Nostromo. Sigourney Weaver postala je prava filmska heroina koja se suočava „licem u lice“ s čudovišnim vanzemaljcem, nastalim u briljantnom umu slavnog H. R. Gigera koji nas je na žalost nedavno napustio nakon tragične nesreće.

Te 1984. godine, kritika nije bila baš blagonaklona prema spektaklu „Dina“ Davida Lyncha, ekranizaciji kultnog ZF romana Franka Herberta. No, s vremenom je ta filmska priča, smještena u daleku budućnost na pustom planetu na kojem naizgled ne postoji ništa osim pijeska – postala klasikom. Osim nezaboravnih prizora pješčanih dina i divovskih crva, tu su začudni likovi koji izgovaraju neobične dijaloge, začin besmrtnosti, intergalaktička putovanja i tipično linčovska atmosfera. I naravno Kyle MacLachlan!

„Pobješnjeli Max“ Georgea Millera iz 1979. prikazao je distopijsko društvo u kojem vladaju bezakonje i surovost. Zlikovcima na motociklima mogao je stati na kraj jedino karizmatični i ljepuškasti policajac Max Rockatansky u svom kulerskom autu Interceptoru, kojeg je utjelovio tada još nepoznati, 23-godišnji Mel Gibson.

Možda „najkultniji“ naslov među slavljenicima je film „Ratnici podzemlja“ („The Warriors“) Waltera Hilla iz 1979., koji prikazujemo povodom njegove 35. obljetnice. Ulične bande nikad prije, a ni poslije nisu bile tako privlačne, i ratovale s toliko stila kao u ovom uzbudljivom ostvarenju, koji prati jedna od najboljih glazbenih podloga ikada na filmu!

I na kraju „Pakleni šund“! Prošlo je već 20 godina otkako je Quentin Tarantino snimio svoj vjerojatno najcjenjeniji film. U njemu je inteligentno isprepleo nasilje i humor, stilizirane filmske citate, odajući tako počast svojim velikim uzorima, stvorio je logoreične i netipične likove unutar neočekivanog filmskog sižea i jednostavno, oborio s nogu kritiku i publiku. Osim po izvrsnom i promišljenom izboru soundtracka, prepoznatljiv je i po snažnoj glumačkoj postavi i revitalizaciji pojedinih glumačkih karijera, pa je tako u ovom filmu izvukao iz zaborava Johna Travoltu. Tu su i Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Bruce Willis, Harvey Keitel, Tim Roth, Eric Stoltz, Christopher Walken i dr. Film je u nizu svjetskih nagrada osvojio i Oscara za najbolji originalni scenarij (uz još sedam nominacija) te Zlatnu palmu u Cannesu za najbolji film. Vjerujemo da će svim ljubiteljima sedme umjetnosti biti pravi užitak pogledati ovo remek-djelo na velikom ekranu ljetne pozornice Tuškanac na zatvaranju 4. izdanja Fantastic Zagreba 5. srpnja!

Sve vijesti