Petica
Datum
filmski program
Filmski program

Dragi naši filmoljupci evo nas u i u 6. izdanju jedinog žanrovskog filmskog festivala u zemlji i šire!

I ove godine Fantastic Vam je pripremio atraktivne i super zanimljive filmove! Šesto izdanje Fantastic Zagreba održava se od 30. lipnja do 9. srpnja. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, animirani, kultni žanrovski klasici, horori, kratki filmovi… i dodatna iznenađenja očekuju filmofile u kinu Europa, CineStaru Zagreb u Branimir Centru, te na fantastičnoj ljetnoj pozornici Tuškanac. Naravno očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad! U deset festivalskih dana prikazat će se 50 filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Ekspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Kratki program i dr. Zbog velikog interesa u prijašnjim izdanjima nastavlja se i program ‘Sretan rođendan’ uz kultne žanrovske klasike od kojih neki ove godine slave i 60. godišnjicu!

Ove godine Fantastic Zagreb označava i veliki jubilej velikana svjetske animacije – 75. rođendan fenomenalnog Hayaa Miyazakija. Njegov nevjerojatan talent slavimo uz tri fantastična naslova: PRINCEZA MONONOKE, AVANTURE MALE CHIHIRO I MOJ SUSJED TOTORO. Miyazakijeva karijera duga je više od pet desetljeća, a njegov prvi veliki uspjeh došao je 1984. s animiranim filmom “Nausicaä of the Valley of the Wind”. Nakon tog uspjeha osnovao je Studio Ghibli, koji je ubrzo postao najvažnije ime u japanskoj i svjetskoj animaciji. Miyazakijeve filmove karakteriziraju prelijepa animacija, fantastični svjetovi, voljeni likovi, snoliki prizori kao i autorova svijest o očuvanju prirode, pravdi, etici, moralu i humonom pogledu na život i svijet.

Iznimno smo sretni što se ponovno možemo družiti u doista čarobnom Ljetnom kinu Tuškanac, na svježem šumskom zraku izvan gradske vreve, a opet u samomcentru Zagreba. Neizmjerno nas veseli što ste projekciju na Medvedgradu tako dobro prihvatili protekle dvije godine pa smo vam ovo izdanje pripremili dvije fantastične večeri iznad Zagreba.

Iznimno ponosni najavljujemo i drugi Europski žanrovski forum (EGF). EGF je paneuropski projekt Black Nights FF iz Tallinna (jedan od 15 svjetskih A festivala); Night Visions FF iz Helsinkija (drugi najznačajniji nordijski žanrovski festival; Fantastic Zagreb FF te filmske konzultantske kompanije Screen Division (Pariz). Dva dana predavanja, panel diskusija i pitchinga filmskih projekata, uz više od 30 stranih gostiju iz Europe i regije, nikako nemojte propustiti.

I ove godine posebnu pažnju poklanjamo četveronožnim stvorenjima, točnije, vašim psima jer Fantastic je opet Dog Friendly! Svi posjetitelji koji dođu sa svojim fino odgojenim lajavcima u Ljetno kino Tuškanac imaju besplatni ulaz na film.

Draga publiko, dobro došli među svoje! Nema ljepšeg početka ljeta od uživanja u filmskim projekcijama na otvorenom u našem fantastičnom Zagrebu!

Vaš Fantastic tim