Petica
Datum
Archive | Savjetnicki tim RSS feed for this section

Ivana Vukelić

27 ou

Ivana Vukelić je osnivačica i generalna direktorica tvrtke Hangar 7 koja se bavi marketingom, izdavaštvom i medijima. Znanstvena fantastika joj je velika ljubav, pa uz primarno marketinške projekte, prelazi 2011. u izdavaštvo pokretanjem Sirusa B, jedinog domaćeg znanstveno-fantastičnog časopisa koji objavljuje domaće i strane priče. Kako joj to nije bilo dovoljno, 2012. pokreće portal za znanstvenu-fantastiku, fantastičnu književnost i film pod nazivom Inverzija.net. Na znanstveno-fantastičnoj konvenciji Sferakonu 2013. predstavit će i najnoviji uradak – almanah znanstveno-fantastične književnosti Titan 1. Organizator je brojnih zanimljivih evenata i sajmova: Libreta -sajmova knjiga, All Play Medije – multimedijalnog eventa, Artoskopa – sajmova rukotvorina te znanstveno-fantastične proslave nove godine. Uspješnu prošlogodišnju sponzorsku suradnju na Fantastic Zagreb Film Festivalu ove godine prenosi na novu razinu kao partner i savjetnik festivala.

Nevio Marasović

26 ou

Nevio Marasović hrvatski je redatelj i scenarist. Sa šesnaest godina snimio je svoj prvi dugometražni igrani film “Popravak kompjutora”. Nakon završene Privatne klasične gimnazije godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti, smjer filmska i TV režija. 2005. godine snima lažni reklamni spot naziva “Durex Lunch” koji iste godine pobjeđuje na kreativnom festivalu “Magdalena” u Mariboru osvojivši Grand prix, zlato za najbolji spot te zlato u kategoriji “TV”. Nakon festivala, spot na internetu dobiva kultni status.

U svibnju 2008. godine počinje snimati cjelovečernji igrani film The Show Must Go On, koji mu je ujedno i završni filmski rad na Akademiji dramske umjetnosti. Na filmskome festivalu u Puli The Show Must Go On dobiva Zlatnu arenu za scenarij, Zlatnu arenu za specijalne efekte, nagradu Breza za najboljeg debitanta (Nevio Marasović) i nagradu Oktavijan za najbolji film 2010. godine po izboru kritičara. Iste godine snima i režira humorističnu seriju “Instruktor” čiji je autor i scenarist zajedno s prijateljem i glumcem Stjepanom Perićem.

Krešimir Mišak

26 ou

Krešimir Mišak (Zagreb, 1972.) je hrvatski novinar znanosti, rock glazbenik i pisac znanstvene fantastike. Godine 1996. je završio novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti pri Sveučilištu u Zagrebu, a od 2002. godine na Hrvatskoj televiziji radi emisiju Na rubu znanosti po kojoj je postao poznat. Piše pomalo i za razne novine (Zabavnik (nedjeljni prilog Jutarnjeg lista), Drvo znanja, Modra lasta, Svjetlost, Nexus), a pisao je i o stripu (u Hrvatskom slovu, Kvadratu, Modroj lasti). Najaktivniji je u sferi znanstvene fantastike. Napisao desetak kratkih SF priča, 2000. i 2005. je dobio SFERA nagradu za najbolju SF priču, 2005. godine objavljena mu je zbirka SF-priča Zvjezdani riffovi, a u 2006. je izdao knjigu Telepatija i telekineza.

Kao glazbenik prve koncerte je imao 1988. u KSET-u i Omladinskom centru. Odtada je snimio 6 albuma sa 4 različite grupe (Fantomi, Fantomi2, Građani, Virusi) i sudjelovao na nizu kompilacija. Danas je vokalist, gitarist i frontmen rock grupe Hakuna Matata. Prvi album ove grupe zove se Antigravitacija, čija promocija je bila 16. siječnja, 2007. u zagrebačkom klubu SAX.

ALEKSANDAR ŽILJAK

27 velj

ALEKSANDAR ŽILJAK rođen je 1963. godine u Zagrebu, gdje i živi. Diplomirao je 1987. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu 1990. magistrirao računarske znanosti.

Paralelno s radom kao profesor informatike i elektrotehnike/elektronike u srednjim školama, ranih 1990-ih počinje ilustratorsku karijeru, kojoj se u potpunosti posvećuje od 1997. kao samostalni umjetnik. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), te Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Ilustracije objavljuje ponajviše u školskim časopisima, udžbenicima, te knjigama. Prvenstveno radi prirodoslovne ilustracije, ali i znanstvenofantastične, kriminalističke i slične. Ilustracijama je, među ostalim, opremio i knjige priča iz prirode Rogan i Miško, autora Vlatka Šarića, te niz knjiga o prirodi književnika Joze Vrkića: Mudra sova – prirodoslavlje, Bijela vrana, Crna vrana, Divlja naša i Modre oči Lijepe naše.

Osim ilustratorskog rada, Aleksandar Žiljak od 1991. objavljuje i fantastične priče, od kojih je neke sabrao u zbirci Slijepe ptice (Zagreb: Mentor, 2003). Pod pseudonimom Karl S. McEwan objavio je znanstvenopopularnu knjigu Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja (Zagreb: Zagrebačka naklada, 2004), koju je sam i ilustrirao sa 60 crteža. Godine 2010. objavljena mu je i druga zbirka priča Božja vučica (Zagreb: Mentor). Godine 2012, objavio je političko-znanstvenofantastični roman Irbis (Zagreb: Zagrebačka naklada). Svoje priče i tekstove s uspjehom prevodi i objavljuje i u inozemstvu, u više europskih zemalja, SAD-u, Argentini i NR Kini. Član je Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Uredio je, zajedno s Tomislavom Šakićem, obimnu antologiju Ad Astra – antologija hrvatske znanstvenofantastične novele 1976.-2006. (Zagreb: Mentor, 2006). Opet s Tomislavom Šakićem, uređuje i književni časopis za znanstvenu fantastiku UBIQ, čiji je prvi broj izišao u studenome 2007. Časopis UBIQ proglašen je na europskoj konvenciji znanstvene fantastike Eurocon 2011. u Stockholmu najboljim europskim SF časopisom. Aleksandar Žiljak je samostalno uredio zbirke priča Veronike Santo Vrt pramčanih figura (Zagreb: SFera, 2008), Vesne Popović Miran san do odredišta (Rijeka, 2009), te Zvonimira Furtingera Psihophor (Zagreb: SFera, 2010). Bavi se i prevođenjem s engleskoga, uglavnom za potrebe časopisa UBIQ. Preveo je knjige Thomasa M. Discha Snovi naše stvarnosti (UBIQ 8, Zagreb: Mentor, 2011), i Darka Suvina Preživjeti Potop (Zagreb: Mentor, 2012).

Aleksandar Žiljak dobitnik je četiri Nagrade SFERA za najbolje znanstvenofantastične priče (1996, 1998, 2000 i 2011), dvije za najbolju znanstvenofantastičnu ilustraciju (1993. i 1995), te za antologiju Ad Astra (2006).

ŽILJAK - Fantastic ZG 2012

Mario Kozina

27 velj

Mario Kozina apsolvent je diplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U filmskom novinarstvu i kritici aktivan je od 2006. godine, a 2010. postao je član Hrvatskog društva filmskih kritičara. Stalni je gost-kritičar u emisiji Briljanteen na Hrvatskoj televiziji (od 2008), a tekstove povremeno objavljuje u Hrvatskom filmskom ljetopisu (od 2008.) i emisiji Filmoskop na Trećem programu Hrvatskoga radija (od 2010). Tekstove je objavljivao i na portalima Filmovi.hr (2010.), Filmski.net (2006.-2007.), Kulturpunkt (2010.) i Vip.movies (2007.-2009). Programski je savjetnik 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, a redovito surađuje i sa ZagrebDoxom i Zagreb Film Festivalom. Od 2013. godine surađuje i s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu. Od veljače 2011. godine s Tamarom Kolarić uređuje filmski magazin Filmonaut. Dobitnik je Povelje Vladimira Vukovića za najboljeg mladog filmskog kritičara u 2008. godini.

Kristijan Milić

23 velj

KRISTIJAN MILIĆ
Rođen 25. 12. 1969. u Zagrebu.
Od 1993. do 2000. godine radi kao scenski radnik i rasvjetljivač.
1994. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti.
Od 2000. aktivno se bavi režijom glazbenih i reklamnih spotova.
2001. diplomira kao filmski i tv redatelj.
2002. godine snima kratki igrani film “Sigurna kuća” koji se zbog distribucijskih potreba spaja s kratkim filmom “Ravno do dna” Gorana Kulenovića i postaje sastavnim dijelom omnibusa “24 sata”.
2007. godine dovršava prvi dugometražni film “Živi i mrtvi” prema scenariju i knjizi Josipa Mlakića.
Nakon toga započinje s radom na prvoj sapunici “Ne daj se, Nina!” (2007-08.).
2008. radi na većem broju epizoda serije “Hitna 94”.
Od 2009-2013. nastavlja rad na sapunicama (“Najbolje godine” i “Larin izbor”).
U međuvremenu režira nekoliko kratkih filmova.
2012. režira 6 epizoda serije “Počivali u miru”.
2013. priprema ratni film “Broj 55” za HRT.

pogled kroz snajper

filmografija:
2013 Soba 3 Room 3 (kratki film)
2010 Zamka (za) snimatelja Cinematographer’s trap (kratki film)
2010 Šampion The Champion (kratki film)
2007 Živi i mrtvi The Living and the Dead (dugometražni film)
2002 Sigurna kuća Safe House (kratki film) [24 sata 24 Hours]
1998 Dosada Boredom (kratki film)
1998 Backwoods (kratki film)
1995 Netrpeljivost Intolerance (kratki film)

Nikola Žinić

23 velj

Nikola Žinić je suosnivač i kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM i veliki ljubitelj računalnih igara i SF-a. Rođen je u Zagrebu 1968., studirao je dizajn pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 1995. kada je s Davorom Bruketa osnovao Bruketa&Žinić OM počinje svoj profesionalni put. Svi njegovi uspjesi vezani su uz ovu sada međunarodnu agenciju gdje je radio na brojnim projektima kao voditelj ili dio tima, a koji su osvojili preko 350 međunarodnih stručnih nagrada. Kada ne provodi vrijeme radeći na marketinškim projektima, s obitelji ili igrajući igrice, redovito je član prestižnih marketinških žirija te održava stručna predavanja i radionice u Hrvatskoj i regiji.

Velimir Grgić

18 velj

VELIMIR GRGIĆ rođen je 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je magistrirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku ‘Heroina Nova’. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina ‘Nomad’, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine.
U međuvremenu, pisao je za ‘Playboy’, ‘Globus’, ‘Nacional’, ‘Klik’, ‘Homo Volans’, ‘Arkzin’, ’21 stoljeće’, američki magazin ‘The Source’ i mnoge druge, a trenutno zarađuje kao novinar portala Tportal.hr.
Radio je i na televiziji, prije svega kao urednik i scenarist ‘Zuhra Showa’ (Nova TV), urednik i scenarist emisije ‘Metro Život’ (Nova TV) te autor video-kolumne ‘Pop Uskok’ u glazbenoj emisiji ‘Ružiona’ (HTV 2).

velimir grgic

Do sada je objavio knjige:
Eminem: Američki ninja (AGM, 2003)
Ritam & Rima – priče o urbanoj glazbi (AGM, 2004)
Žuti titl – drugačija filmska enciklopedija (AGM, 2004)
Jegulje, grah, bukkake – vodič kroz japanske seks-fetiše (Jesenski i Turk, 2005)
Povratak Žutog titla – ukoričeni filmski zabavnik (AGM, 2005)
Katane, lignja, bradavice – vodič kroz japanski film (Jesenski i Turk, 2006)
GONZO – pisanje, droga & rock’n’roll (Šareni dućan, 2007)
Harakiri, jaje, amputacije – Seks i smrt u japanskoj kulturi (Jesenski i Turk, 2009)
Kriza – hrvatski horor (Algoritam, 2010)
Hrvatski gen – Snovi o bijegu s brdovitog Balkana (Jesenski i Turk, 2011)