Petica
Datum
Archive | veljaèe, 2013

ALEKSANDAR ŽILJAK

27 velj

ALEKSANDAR ŽILJAK rođen je 1963. godine u Zagrebu, gdje i živi. Diplomirao je 1987. na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu. Na istom je fakultetu 1990. magistrirao računarske znanosti.

Paralelno s radom kao profesor informatike i elektrotehnike/elektronike u srednjim Å¡kolama, ranih 1990-ih počinje ilustratorsku karijeru, kojoj se u potpunosti posvećuje od 1997. kao samostalni umjetnik. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), te Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Ilustracije objavljuje ponajviÅ¡e u Å¡kolskim časopisima, udžbenicima, te knjigama. Prvenstveno radi prirodoslovne ilustracije, ali i znanstvenofantastične, kriminalističke i slične. Ilustracijama je, među ostalim, opremio i knjige priča iz prirode Rogan i MiÅ¡ko, autora Vlatka Å arića, te niz knjiga o prirodi književnika Joze Vrkića: Mudra sova – prirodoslavlje, Bijela vrana, Crna vrana, Divlja naÅ¡a i Modre oči Lijepe naÅ¡e.

Osim ilustratorskog rada, Aleksandar Žiljak od 1991. objavljuje i fantastične priče, od kojih je neke sabrao u zbirci Slijepe ptice (Zagreb: Mentor, 2003). Pod pseudonimom Karl S. McEwan objavio je znanstvenopopularnu knjigu Kriptozoologija: svijet zagonetnih životinja (Zagreb: Zagrebačka naklada, 2004), koju je sam i ilustrirao sa 60 crteža. Godine 2010. objavljena mu je i druga zbirka priča Božja vučica (Zagreb: Mentor). Godine 2012, objavio je političko-znanstvenofantastični roman Irbis (Zagreb: Zagrebačka naklada). Svoje priče i tekstove s uspjehom prevodi i objavljuje i u inozemstvu, u više europskih zemalja, SAD-u, Argentini i NR Kini. Član je Hrvatskog društva pisaca (HDP).

Uredio je, zajedno s Tomislavom Å akićem, obimnu antologiju Ad Astra – antologija hrvatske znanstvenofantastične novele 1976.-2006. (Zagreb: Mentor, 2006). Opet s Tomislavom Å akićem, uređuje i književni časopis za znanstvenu fantastiku UBIQ, čiji je prvi broj iziÅ¡ao u studenome 2007. Časopis UBIQ proglaÅ¡en je na europskoj konvenciji znanstvene fantastike Eurocon 2011. u Stockholmu najboljim europskim SF časopisom. Aleksandar Žiljak je samostalno uredio zbirke priča Veronike Santo Vrt pramčanih figura (Zagreb: SFera, 2008), Vesne Popović Miran san do odrediÅ¡ta (Rijeka, 2009), te Zvonimira Furtingera Psihophor (Zagreb: SFera, 2010). Bavi se i prevođenjem s engleskoga, uglavnom za potrebe časopisa UBIQ. Preveo je knjige Thomasa M. Discha Snovi naÅ¡e stvarnosti (UBIQ 8, Zagreb: Mentor, 2011), i Darka Suvina Preživjeti Potop (Zagreb: Mentor, 2012).

Aleksandar Žiljak dobitnik je četiri Nagrade SFERA za najbolje znanstvenofantastične priče (1996, 1998, 2000 i 2011), dvije za najbolju znanstvenofantastičnu ilustraciju (1993. i 1995), te za antologiju Ad Astra (2006).

ŽILJAK - Fantastic ZG 2012

Mario Kozina

27 velj

Mario Kozina apsolvent je diplomskog studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. U filmskom novinarstvu i kritici aktivan je od 2006. godine, a 2010. postao je član Hrvatskog društva filmskih kritičara. Stalni je gost-kritičar u emisiji Briljanteen na Hrvatskoj televiziji (od 2008), a tekstove povremeno objavljuje u Hrvatskom filmskom ljetopisu (od 2008.) i emisiji Filmoskop na Trećem programu Hrvatskoga radija (od 2010). Tekstove je objavljivao i na portalima Filmovi.hr (2010.), Filmski.net (2006.-2007.), Kulturpunkt (2010.) i Vip.movies (2007.-2009). Programski je savjetnik 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, a redovito surađuje i sa ZagrebDoxom i Zagreb Film Festivalom. Od 2013. godine surađuje i s Međunarodnim filmskim festivalom u Rotterdamu. Od veljače 2011. godine s Tamarom Kolarić uređuje filmski magazin Filmonaut. Dobitnik je Povelje Vladimira Vukovića za najboljeg mladog filmskog kritičara u 2008. godini.

Kristijan Milić

23 velj

KRISTIJAN MILIĆ
Rođen 25. 12. 1969. u Zagrebu.
Od 1993. do 2000. godine radi kao scenski radnik i rasvjetljivač.
1994. godine upisuje Akademiju dramske umjetnosti.
Od 2000. aktivno se bavi režijom glazbenih i reklamnih spotova.
2001. diplomira kao filmski i tv redatelj.
2002. godine snima kratki igrani film “Sigurna kuća” koji se zbog distribucijskih potreba spaja s kratkim filmom “Ravno do dna” Gorana Kulenovića i postaje sastavnim dijelom omnibusa “24 sata”.
2007. godine dovrÅ¡ava prvi dugometražni film “Živi i mrtvi” prema scenariju i knjizi Josipa Mlakića.
Nakon toga započinje s radom na prvoj sapunici “Ne daj se, Nina!” (2007-08.).
2008. radi na većem broju epizoda serije “Hitna 94”.
Od 2009-2013. nastavlja rad na sapunicama (“Najbolje godine” i “Larin izbor”).
U međuvremenu režira nekoliko kratkih filmova.
2012. režira 6 epizoda serije “Počivali u miru”.
2013. priprema ratni film “Broj 55” za HRT.

pogled kroz snajper

filmografija:
2013 Soba 3 Room 3 (kratki film)
2010 Zamka (za) snimatelja Cinematographer’s trap (kratki film)
2010 Å ampion The Champion (kratki film)
2007 Živi i mrtvi The Living and the Dead (dugometražni film)
2002 Sigurna kuća Safe House (kratki film) [24 sata 24 Hours]
1998 Dosada Boredom (kratki film)
1998 Backwoods (kratki film)
1995 Netrpeljivost Intolerance (kratki film)

Nikola Žinić

23 velj

Nikola Žinić je suosnivač i kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM i veliki ljubitelj računalnih igara i SF-a. Rođen je u Zagrebu 1968., studirao je dizajn pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a od 1995. kada je s Davorom Bruketa osnovao Bruketa&Žinić OM počinje svoj profesionalni put. Svi njegovi uspjesi vezani su uz ovu sada međunarodnu agenciju gdje je radio na brojnim projektima kao voditelj ili dio tima, a koji su osvojili preko 350 međunarodnih stručnih nagrada. Kada ne provodi vrijeme radeći na marketinškim projektima, s obitelji ili igrajući igrice, redovito je član prestižnih marketinških žirija te održava stručna predavanja i radionice u Hrvatskoj i regiji.

Epizoda 06

22 velj

Velimir Grgić

18 velj

VELIMIR GRGIĆ rođen je 1978. u Požegi. Živi u Zagrebu gdje je magistrirao novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Objavljivati počinje s 15 godina u mjesečniku ‘Heroina Nova’. Jedan je od idejnih začetnika, pokretača i urednika magazina ‘Nomad’, koji uređuje sve do prestanka njegova izlaženja 2002. godine.
U međuvremenu, pisao je za ‘Playboy’, ‘Globus’, ‘Nacional’, ‘Klik’, ‘Homo Volans’, ‘Arkzin’, ’21 stoljeće’, američki magazin ‘The Source’ i mnoge druge, a trenutno zarađuje kao novinar portala Tportal.hr.
Radio je i na televiziji, prije svega kao urednik i scenarist ‘Zuhra Showa’ (Nova TV), urednik i scenarist emisije ‘Metro Život’ (Nova TV) te autor video-kolumne ‘Pop Uskok’ u glazbenoj emisiji ‘Ružiona’ (HTV 2).

velimir grgic

Do sada je objavio knjige:
Eminem: Američki ninja (AGM, 2003)
Ritam & Rima – priče o urbanoj glazbi (AGM, 2004)
Žuti titl – drugačija filmska enciklopedija (AGM, 2004)
Jegulje, grah, bukkake – vodič kroz japanske seks-fetiše (Jesenski i Turk, 2005)
Povratak Žutog titla – ukoričeni filmski zabavnik (AGM, 2005)
Katane, lignja, bradavice – vodič kroz japanski film (Jesenski i Turk, 2006)
GONZO – pisanje, droga & rock’n’roll (Å areni dućan, 2007)
Harakiri, jaje, amputacije – Seks i smrt u japanskoj kulturi (Jesenski i Turk, 2009)
Kriza – hrvatski horor (Algoritam, 2010)
Hrvatski gen – Snovi o bijegu s brdovitog Balkana (Jesenski i Turk, 2011)

Sudnji dan i Fantastic Zagreb

16 velj

Fantastic Halloween

14 velj

Potpuno drugačiji Froddo

10 velj

Povratak je to tzv. »psihotičnom filmu«, u kojem je na razvoj lika utjecalo roditeljsko zlostavljanje u djetinjstvu. U ovom slučaju, pretvorilo ga je u ženomrsca koji skuplja ženske skalpove i posvećuje ih svojoj umrloj mamici. Norman Bates voli preparirane životinje koje netremice motre njegovu buduću žrtvu, kao što i on voli poviriti kroz rupicu u zidu. Frank (Elijah Wood) pak preferira ženske lutke iz izloga koje prodaje u svom dućanu, a koje će zaintrigirati mladu umjetnicu Anne. Ona će ga zamoliti za pomoć u postavu njezine nove izložbe, ni ne sluteći da će time probuditi njegovu zatomljenu opsesiju.

11-maniac

Redatelj „Manijaka“ je Franck Khalfoun, no poznatiji nam je ipak scenarist Alexandre Aja, redatelj uzbudljive „Krvave romanse“ i izvrsne prerade „Brda imaju oči“.

Nuspojave u ožujku

10 velj

Fabula pomalo podsjeća na priču „Mutant Tool“ iz omnibusa „Male smrti“ koji smo ljetos prikazali, no to ne treba čuditi; horori su često odražavali kolektivni strah od pojava koje su nas „mučile“ u određenom povijesnom razdoblju. Tako su vanzemaljci bili metafora za opake komuniste u američkom društvu za vrijeme Hladnoga rata, a potom smo se svi pretvorili u zombije koji „konzumiramo“ jedni druge u današnjem potrošačkom društvu. Živimo u doba kad više ne vjerujemo ni liječnicima jer „ispod stola“ šuruju s farmakološkim tvrtkama i pripisuju nam sumnjive lijekove čije sastave ne razumijemo i od čijih nuspojava zaziremo.

side-effects-girl-crying

U žanrovski „pomaknutom“ filmu za tog autora, glavna junakinja Emily (Rooney Mara) odluči potražiti pomoć kod psihoterapeuta (Jude Law), tjeskobna zbog činjenice da joj suprug (Channing Tatum) uskoro izlazi iz zatvora. Liječnik joj pripiÅ¡e lijek s neobičnim nuspojavama, no pitanje je tko je za to uistinu odgovoran… Scenarist „Side Effectsa“ je Scott Z. Burns, koji je sudjelovao na adaptaciji romana „Bourneov ultimatum“ i napisao scenarije za dva filma na kojima je surađivao sa Soderberghom: „Zaraza“ i „DouÅ¡nik!“.